Kasko Sigortası Nedir? Nasıl Yaptırılır? Ne Kadar Tutar?

Kasko sigortası araç sürücüsünü ve aracını maddi olarak karşılaşılabilecek risklere karşı teminat altına alan sigorta türüdür. Kasko zorunlu mali trafik sigortası gibi zorunlu değildir. Ancak sağladığı faydalar oldukça etkilidir. Günümüzde kalabalıklaşan trafikte araçların maddi hasar alma riski oldukça yüksektir.

Kasko Nedir?

Kasko Nedir? Trafik sigortasının hasar onarımlarını ödeyebilmesi için karşılıklı kaza yapılması şartı vardır. Örneğin aracınız park halinde iken çarpmaya uğraması sonucunda oluşan hasarları trafik sigortası karşılamaz. Ya da tek başınıza bir yere çarptığınız takdirde araçta oluşabilecek hasarlar ödenmez.

Kasko Sigortası Ne İşe Yarar?
Kasko Sigortası Ne İşe Yarar?

Fakat kaskonun en büyük avantajlarından birisi karşılıklı kaza şartı aramamasıdır. Bu nedenle bunlar ve benzeri durumlarda yüksek bedel ödenerek alınan araçlar teminat altına alınmış olmaktadır. Kasko sigortasının sağladığı birçok avantaj vardır. Bu avantajlardan en önemlileri ise şunlardır;

  • Aracın yanması
  • Aracın pert olması
  • Aracın çalınması durumu
  • Ferdi kazaların oluşması

Kasko sigortasının avantajları

Elbette hiç kimse bir kaza durumu yaşamak istemez. Trafik kazaları her yıl ciddi anlamda can kaybına sebep olan kaza çeşididir. Fakat satın alınan otomobiller hem trafikte hem de başka dış etkenler nedeni ile hasar alma riski altındadır. Bu anlamda oluşan maddi hasarı karşılamak adına kasko sigortası en verimli sigorta türleri arasında yer alır. Kasko sigortasının avantajları şu şekildedir;

  • Kasko sigortası sürücü ve aracı teminat altına alır. Dolayısı ile trafikte yaşamış olduğunuz kaza durumlarında trafik sigortanız karşı tarafın masrafını öderken, kasko sigortanız sizin hasarınızı ödeyecektir.
  • Kasko sigortası hem aracı hem de sürücüyü güvence altına alan teminatlara sahiptir. Kazalarda oluşan araç hasar masrafları dışında gerekirse tedavi ve hastane masrafları da maddi anlamda güvence altına alınmış olur.
  • Aracınız ile bir mala zarar verme durumunuzda kasko tarafından ödenecek olan ceza tutarı teminat altına alınır.
  • Deprem, dolu, yangın, sel ve toprak kayması gibi doğal afet durumlarında araçta oluşan hasarlar teminat altına alır.
  • Bazı trafik sigortalarında kaza durumunda çekici hizmeti ücretsiz olarak verilebilir. Fakat kasko sigortasında aracınız arızalandığında ve yolda kaldığında da ücretsiz çekici hizmeti verilir.
  • Aracınız olası hasarlarda serviste onarımda iken sigorta şirketi aracınıza uygun segmentte ikame araç hizmeti sağlar. Böylece araçsız kalmamış olursunuz.
  • Kasko sigortası aracınız için mini onarım hizmeti sunar. Mini onarım sayesinde aracınızdaki belirli tutardaki küçük hasarlar kasko indiriminizden bir şey kaybetmeden onarılır.

Kasko Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Kasko için piyasada birçok farklı sigorta şirketi bulunmaktadır. Kasko sigortası fiyatları kapsamış olduğu teminatlara göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle birçok şirket aynı araç için birbirinden farklı fiyat verebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus sürücülerin istemiş olduğu teminatların poliçe içerisinde yer almasıdır.

Kasko sigorta fiyatı için internet üzerinden araç plakası, kimlik numarası ve araç tescil seri belge numarası girilerek teklif alınabilmektedir. Bu bilgiler ile yaklaşık 20 farklı şirket üzerinden fiyat bilgisi alabilirsiniz. Bunun dışında kasko sigortası yapan sigorta şirketlerine bağlı birçok acente bulunmaktadır. Acenteler ile ister telefonda ister birebir görüşme sağlayarak kasko teklif fiyatı alabilirsiniz. Asıl önerilen yöntem birebir görüşme sağlanarak hangi teminatları alacağınıza dair kapsamlı bilgi almanız olacaktır.

Kasko Sigortası Ne kadar Tutar?

Trafik sigorta fiyatları zorunlu olduğu için her yıl devlet tarafından belirlenir bu nedenle sabit fiyattır. Fakat Kasko sigorta fiyatları değişkendir. Hem araç modeline hem de sigorta firmasına göre farklı kasko fiyatları ortaya çıkmaktadır. Türkiye Sigorta Birliği tarafından Araç Kasko Değeri belirlenmektedir ve her ay bu rakamlar güncellenmektedir. Kasko fiyatı, belirlenen Araç Kasko Değerinin yaklaşık %1 ila %2’si arasında olabilmektedir. Aşağıdaki adresten güncel Araç Kasko Değerlerini öğrenebilirsiniz;

https://www.tsb.org.tr/tr/kasko-deger-listesi

Emir Göründü

Selamlar, ben Emir. 1992 Eskişehir doğumlu metalurji ve malzeme mühendisiyim. Kendimi klasik araba tutkunu olarak betimlemekten keyif duyuyorum. 2022 yılında dahil olduğum otobilgisi.com ailesi ile birlikte sizlere otomotiv sektöründen izlenimlerimi aktarmaya çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu