Fiat Siena Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumu

Fiat’ın Tofaş kuş serisinden sonra ülkemizde ürettiği ilk otomobillerden olan Siena nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Fiat Siena incelemesi ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Fiat Tofaş fabrikasında daha önce kuş serisi ile tipo, tempra ve uno modellerini  üretiyordu. Ancak 1998 yılına gelindiğinde artık bu arabalar tasarım olarak eskimişlerdi. Bu sebeple Tofaş-Fiat 2 yeni modeli Palio ve Siena’yı 1999 yılında satışa sundu. Siena 1999 ile 2001 yılları arasında üretilmiştir bir otomobildir. Yerli üretim olup, en az tutulan modellerden bir tanesidir. Daha sonra yerini Fiat Albea modeline bırakmıştır.

Fiat Siena Arkadan Görünüşü

Fiat Siena Nasıl Bir Araba?

Diğer Tofaşlar gibi çizgili hatlara değil, daha yumuşak hatlara sahip bir otomobildir. Üretilirken daha çok Türkiye pazarı hedeflenmiştir. Bu sebeple altı yere yüksek bir arabadır. Siena’nın EL, HL ve S donanım paketleri vardır. Siena’nın hiç bir modelinde ABS bulunmuyor ama. Hidrolik direksiyon ve elektrikli ön camlar standart donanım. Ayrıca bazılarında klima ve sürücü hava yastığı bile vardır. Ülkemizde sadece 5 ileri manuel şanzımanla satılmış olup, otomatik vitesli olanı yoktur. Hepsi benzinli 3 farklı motor seçeneği bulunmaktadır.

1.2 Benzinli : 1.2 litre hacimli 16 valf enjeksiyonlu motor 80 beygir ve 114 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 10, şehir dışında 5 litre yakıt tüketimi vardır. Tutulan bir motordur ve oldukça seridir.

1.4 Benzinli : En çok tutulan motor seçeneği 1.4 olandır. 71 beygir ve 108 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 11, şehir dışında 6 litre yakıt tüketimi verisi vardır. LPG ile tam uyumlu bir motordur.

1.6 Benzinli : Çok fazla tutulmamış bir motordur. Ancak çok performanslıdır. Ben güçlü ve hızlı bir Siena istiyorum diyorsanız 1.6 motor olanını tercih etmelisiniz. 103 beygir ve 140 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur.

Fiat Siena Yandan Görünüşü

Fiat Siena Kullanıcı Yorumu

2 yıl boyunca 1.2 motorlu bir siena kullandım. Gayette memnundum ama arabanın sınırlarını bildiğim sürece. İçerisinde kötü işçilikli adi malzeme kullanılmıştır. Çatlama ve solma olmuyor ama bildiğiniz sert plastik kaplaması var. Ön tarafının genişliği güzeldir ama arka diz mesafesi bira kısa olduğu için uzun boylular için sıkıntı yaratıyor. Bagaj hacmi gayet geniştir. Tam bir dar gelirli aile arabası bence. Benim Sienam Ankara şehir içi trafiğinde 10 litre LPG yakıyordu. Eğer alacaksanız 1.2 motorlusu 1.4 motordan daha seridir. Ara hızlanmalar olsun yokuşlarda kalkarken olsun güzel hızlanır ve ivmelenir. Kliması varsa öyle buz gibi yapmaz ama serinletir. Bu araba ile gidiyorsanız çok hız yapmamalısınız. Ani frenlemelerde arkasını hemen savuruyor. Ayrıca aerodinamik yapısının kötü olması sebebiyle yolda geziniyor. Uzun yolda ise 120 130’un üstüne çıktığınızda direksiyonu tutmak zor oluyor. Yanından bir kamyon tır geçsin hemen sallanıyor. Çünkü yüksek yapısı sebebiyle yan rüzgarlardan oldukça fazla etkileniyor. Ön takımı biraz narindir. Köy yollarında çabucak bozulur. Virajlara girerken çok dikkatli olmanız gerekiyor, çünkü arkasını hemen savuruyor.

Fiat Siena İçi

Fiat Siena Alınır Mı?

Yerli üretim bir otomobil olduğu için parçaları gayet ucuzdur ve her yerde bulunabilir. İkinci el piyasası çok güçlü değildir. Ama olsun fiyatına göre alınabilecek otomobiller arasında bence. Almandan önce temiz olduğundan emin olun. Yoksa sürekli sanayiye gitmek zorunda kalırsınız. Özellikle elektrik tesisatı çok zayıf ve sürekli elektrik problemi veriyor.

Kaynak : otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu