Proton 420 TD GLS Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumu

Malezyalı otomobil üreticisi Proton’un 420 TD GLS modeli nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Proton 420 TD GLS inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Proton, Jetpa holding sayesinde 90’lı yılların ikinci yarısından itibaren ülkemize satılmaya başlamıştır. Pek çok model ile birlikte gelmiştir. Ancak hemen hemen hepsinin kasası birbirine benzemektedir. Proton 420 ile adından da anlaşılacağı üzere 2.0 litre hacimli motora sahip olanıdır. Proton’un o zamanlar ülkemizde satılan tek dizel motorlu olanıdır. 420, 1998 – 200 yılları arasında ülkemizde satılmıştır.

Proton 420 TD Nasıl Bir Araba?

Evet öncelikle size Proton’un modelleri arasındaki farkları anlatmakla başlayım. Aynı BMW’de olduğu gibi rakamın ilk sırasında bulunan sayı, modeli gösteriyor. Yani 420’de ki 4, Proton 4 serisini gösteriyor. Sonradan gelen 20 sayısı ise motor hacmini gösteriyor. Örneğin 416’da 1.6, 413’te 1.3 litrelik motor bulunuyor. Yani 420’de 2.0 litrelik bir motor vardır. Proton otomobil üretiminde Japon Mitsubishi’den destek almıştır. 420 dizel motoru da Mitsubishi desteği ile üretilmiştir. Turbo dizel teknolojisinin ilk örneklerinden bir tanesidir. Bu 2.0 motor 82 beygir ve 175 Nm tork güç üretmektedir. Eski kara dizellerin turbo takviye edilmiş halidir. Şehir içinde 9, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir. Proton 420 ülkemizde sadece GLS donanım paketiyle satılmıştır. Ancak parasına göre en donanımlı arabalardan bir tanesidir. “ABS, sürücü ve yolcu hava yastığı, klima, dört disk fren, elektrikli camlar ve aynalar” gibi özellikler bulunmaktadır. 420’de 5 ileri manuel şanzıman kullanılmıştır. Zaten o dönemlerde dizel otomatik şanzıman sadece premium modellerde bulunabiliyordu.

Proton 420 TD GLS Kullanıcı Yorumu

Ben çok kazanan birisi değilim. Elimdeki para bir Tofaş veya Reno 9 almaya yetiyordu. Ancak dizel bir araba almak istiyordum. Bu sebeple bulabildiğim en ucuz turbo dizel motora sahip arabanın 420 olduğunu fark ettim ve 1999 model bir tanesini aldım. Öncelikle size içini anlatmakla başlayacağım. Üretiminin üstünden 20 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen ön göğüs ve kapı içi plastiklerinde çatlama ve solma gibi şeyler yoktur. Ön tarafı gayet geniş olup arka diz mesafesi 1.80 boyundaki birisi için yeterli uzunluktadır. Arka koltuklarına 3 kişi rahatlıkla oturabilir. 2 yetişkin ile saatlerce yolculuk yapabilir. Motor sesini 3 bin devirden sonra içine almaya başlıyor. Yol tutuşu ortalama seviyededir. Yine de parasına göre yol tutuşu en iyi otomobillerden bir tanesi diyebilirim. Frenleri dört disk olduğu için çok güçlüdür ve arabayı kısa mesafede kolaylıkla durdurabilir.

Şimdi sizin merak ettiğiniz motor özelliklerinden bahsedelim. 82 beygirlik motoru turbo devreye girdikten sonra güzel ivmeleniyor. Bu arabayı kullanırken asla 90’lı yılların dizel teknolojisi olduğu unutmayın. Günümüzde 2.0 litrelik dizel motorlardan 200 beygir 400 Nm tork güç elde ediliyor. ama o zamanlar böyle bir teknoloji daha gelişmemişti. Yine de 420’nin dizel motoru başarılıdır. Ancak sesli çalışan bir motor. Bazen kafa ağrıtabiliyor. Gaza yüklendiğiniz zaman arkasından kara duman atıyor. Çünkü eski dizellerin hemen hepsi bu şekilde. Şehir içinde ara hızlanmalarda kolay ivmeleniyor. Uzun yolda ise 150 – 160 km/s hıza kadar çıktım ama motor daha fazlasına izin vermiyor. Hem çok bağırıyor hem de duman atmaya başlıyor.

Proton 420 TD GLS Alınır Mı?

Evet buraya kadar her şey normal. Şimdi sizin aklınızdaki soru yedek parçaları bulunuyor mu ve pahalı mı olacaktır. Normalde çoğu arabanın motor ve mekanik aksam parçaları bulunması kolay olurken. Proton 420’de tam tersi. Kaporta ve plastik aksam parçaları kolay bulunuyor ama motor parçaları çok zor bulunuyor. Çünkü bu motor başka hiç bir arabayla ortak değil. Motordan bir arıza yaptığı zaman vay halinize diyebilirim. Ayrıca motoru öyle çok sağlam değil. Uzak doğu ülkeleri bu dizel motor işini hiç bilmiyorlar. Proton 420’nin ikinci eli çok zayıf. Siz internette yazanlara bakmayın. Hepsi yüzde 30 altına vermeye razı. Neyse eğer bir proton alacaksanız benzinli motoruna bakın. Dizel proton gerçekten akıl işi değil.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu