Renault Megane 2 Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Renault’un en çok satılan modellerinden bir tanesi olan Megane II nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Renault Megane 2 inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Renault C segmentine 90’lı yıllardan itibaren önem vermeye başlamıştır. Bu sebeple 1995 yılında Megane 1 modelini piyasaya sürmüştür. 2002 Paris Otomobil Fuarında Megane’ın yeni kasası olan Megane 2’yi tanıtmıştır. Ülkemizde 2003 yılında satışına başlanmış olup 2006 yılında makyajlı kasası olan Faz 2 üretilmeye başmış, 2010 yılına kadar satılmıştır. İlk piyasaya çıktığı zaman neredeyse tüm otomobil meraklılarının dikkatini çekmiş bir otomobildir. Bunda pek çok yeniliği üzerinde toplaması etkili olmuştu. 2010 yılında sonra yerini hatchback ve coupe kasa tasarımı bulunan Megane 3’e bırakmıştır.

İlginizi çekebilir :  ” Renault Taliant Nasıl Bir Araba?

Renault Megane II Nasıl Bir Araba?

Megane 2, C segmentinde Renault’un ürettiği arabadır. 2003 yılında satışa çıktığı zaman kartlı çalıştırma, uçak kontrol kolu benzeri el freni kolu tasarımı ile dikkat çekiyordu. Ayrıca Türkiye’de insanlar EuroNcap testinin ne olduğunu ilk defa Megane 2 ile sık sık duyar olmuşlardı. Çünkü Renault yaptığı reklamlarda Megane 2’nin çarpışma testlerinden en yüksek puan olan 5 yıldızı aldığını üstüne basa basa duyuruyordu. Ayrıca yol tutuşuna dikkat çekmek için Megane 2, reklamlarda ay üzerinde gidiyordu ve yer çekimi olmamasına rağmen ay yüzeyine basıyordu. Tüm bu etkenler bir araya toplandığı zaman Megane 2 o zamanların en çok satılan modellerinden bir tanesi olmayı başarmıştı. Authentique, Dynamique, Exception, Expression, Expression Plus, Extreme, Icon, Privilege ve Sportway donanım paketleri bulunmaktadır. Privilege en full donanımlısı olup “ABS, ESP, dijital klima, 6-8 hava yastığı, hız sabitleyici, cam tavan, yol bilgisayarı, elektrikli camlar ve aynalar, xenon farlar” başta olmak üzere pek çok özelliğe sahip bir otomobildir. Megane 2’de 5 ve 6 ileri manuel şanzımanın yanı sıra 4 ileri otomatik vites seçeneği de mevcuttur. 3 ve 5 kapılı hatchback, coupe, sedan, station wagon kasa tipleriyle her kesime hitap eden bir otomobil olduğunu göstermektedir.  Megane 2 motor teknik özellikleri ise şu şekilde;

Megane 2 İçi

1.4 Benzinli : Bu motorlu bir Megane 2 sahibi bende olmuştum. 98 beygir ve 127 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu sessiz bir motordur. Şehir içinde 9.1, şehir dışında 5.4 litre yakıt tüketmektedir. Eğer çok fazla bir performans beklentiniz yoksa alabilirsiniz.

1.5 dCi Dizel : dCi motor teknolojisinin ilk defa tanındığı Megane 2’de kullanılmış motordur. Faz 1 Megane 2’lerde 100 beygir, 2006 yılında sonra ise 105 beygir güç üretenleri satılmıştır. Oldukça sağlam, ekonomik ve performanslı bir motordur. 200 Nm tork çekme gücü yeterli oluyor. Şehir içinde 6.1, şehir dışında 4.2 litre yakıt tüketmektedir.

1.6 Benzinli : En çok tutulan benzinli motor seçeneğidir. Bana göre de dünyanın en sağlam ve performanslı 1.6 motorlarından bir tanesidir. 115 beygir ve 152 Nm tork güç üretmekte olup LPG ile uyumludur. Şehir içinde 9.1, şehir dışında 5.6 litre yakıt tüketmektedir.

1.6 CC : Cabrio, yani üstü açılabilir Megane 2’lerle birlikte glemiş motordur. 110 beygir ve 151 Nm tork güç üretmektedir. Megane 2 CC öyle çok fazla tutulmamıştır. Eğer alırsanız ucuza alırım, ucuza satarım mantığını gütmelisiniz.

1.9 CC : Yine üstü açılabilir cabrio Megane 2 ile gelmiş ve çok az sayıda satılmış bir motordur. 120 beygir ve 300 Nm tork güç üreten dizel bir motordur. Şehir içinde 7.5, şehir dışında 4.5 litre yakıt tüketmektedir.

2.0 Benzinli : Çok fazla tutulmamış bir motordur. Zaten ülkemizde 2.0 motorlar neredeyse hiç bir modelde tutulmuyor. Megane 2 c segmenti olduğu için 2.0 motorun gereksiz olduğu düşünülüyor. Yine de performanslı bir motor olduğunu unutmayalım. 136 beygir ve 191 Nm tork güç üretmektedir. Yakıt tüketimi de biraz fazladır. Fabrika verilerine göre yakıt tüketim değerleri şehir içinde 12, şehir dışında 6.7 litredir. 2.0 CC’de kullanılan motor ile aynıdır.

2.0 Turbo : 2.0 T olarak geçen bu motor tek kapılı hatchback Megane 2’ler ile birlikte gelmiştir. Gerçekten çok performanslı bir motordur. 225 beygir ve 300 Nm tork güç üretmektedir. Yazılım ile 400 beygire kadar yükseltilenleri bile vardır.

Megane 2 hakkında biraz daha açıklama yapmak istiyorum. Özellikle Faz 1 olanlarında çok fazla kronik sorun bulunmaktadır.

Megane 2 Sedan

Megane 2 Kronik Sorunları

  1. Motor Arıza Lambasının Yanması : Benzinli motorlarda LPG taktırınca motor arıza ışığını yakıyor. Ne yaparsanız yapın söndüremiyorsunuz
  2. Airbag Lambasının Yanması : Özellikle Faz 1 olanlarında airbag sargısı kaynaklı airbag ışığı yakıyor.
  3. Kapı Kollarının Soyulması : Megane 2’de en çok karşılaşılan kronik sorunlardan bir tanesi de kapı içi tutacaklarının yani kapı kollarının üstündeki kaplamanın soyulmasıdır. Bu da çirkin bir görüntü oluşturuyor.
  4. Sunroof Ses Çıkartması ve Su Kaçırması : Megane 2’lerin sunroofu açılıp kapanırken çok fazla ses çıkartıyor. Ayrıca kötü sunroof contası kullandığı için su sızdırması olabiliyor.
  5. Sensör Arızaları : Özellikle Faz 1 olanlarının elektronik aksamı çok zayıf olduğundan sürekli olarak sensör arızası veriyor. Bu da yukarıda belirttiğimiz gibi motor arıza lambasının yanmasına neden oluyor.
  6. Benzin Göstergesi Arızası : Benim 3 Megane aracımdan ikisinde karşılaştığım bir sorun. Yakıt almanıza rağmen gösterge yükselmiyor. Ayrıca LPG taktırdığınızda benzinde çalışmamasına rağmen benzin ibresi düşüyor.

Megane 2 Kullanıcı Yorumu

Daha önce 3 farklı motora sahip Megane 2 sahibi oldum. Bunların hepsinin motor performanslarının yorumlarını ayrı ayrı yapacağım. Ancak ilk olarak Megane 2’yi incelemekten başlayalım. Üretildiği zaman bu arabalarda bir tanesini mutlaka almalıyım demiştim. O zamanlar bana göre üretilmiş en güzel tasarımlı otomobildi. Öncelikle iç mekandan başlayalım. Ön göğüste sert bir malzeme kullanılmıştır. Ön cama doğru ön göğüs derinlemesine uzanmaktadır. Bu da ön tarafının uzun olmasını sağlıyor. İç hacmi bir aile için gayet yeterlidir. Ön koltukları kendime göre ayarladığımda ki benim boyum 1.80 cm, arka diz mesafesi hala daha kalıyor. Arka tarafta 3 yetişkin rahatlıkla yolculuk yapabilir. Sedan kasaların bagaj hacmi gayet geniştir. Ancak hatchback olanları tüm modellerde olduğu gibi küçük bir bagaj hacmine sahiptir. En sevmediğim yanlarından bir tanesi vites koludur. Öyle uzun bir vites kolu olana kadar biraz daha kibar olabilirdi. Megane 2’de trim sesleri biraz fazla. Örneğin biraz kullandıktan sonra engebeli yollarda giderken her yanından tıkır tıkır sesler geliyor. Kullandığım Megane 2’lerin motor performans değerlendirmesi ise şu şekilde;

1.4 Benzinli Megane 2 Kullanıcı Yorumu : Öyle çok büyük bir beklentiniz olmasın ancak yine de idare eder. 2005 model bir Megane 2 sedan bu motora sahipti. Otobanda 210 km/s hızı gördüğümü çok net hatırlıyorum. Yakıt tüketimi de öyle çok yüksek değildir. Alınabilir ama yine de illa ben benzinli Megane 2 alacam diyorsanız 1.6 olanını tavsiye ederim. Bu motora sahip Megane 2 içinde 4 kişi varken birde klima açarsanız yokuşlarda biraz performans kaybı yaşıyor.

1.5 dCi Dizel Megane 2 Kullanıcı Yorumu : Bence dünyanın en ekonomik dizel motorudur. Zaten Fransızlar dizel motor konusunda oldukça iyiler. 1.5 dCi motorlu olanını hala daha kullanıyorum. Arabam 13 yaşına gelmesine rağmen motor aksamından bir kere bile sorun çıkartmadı. Özellikle uzun yolda yakıt tüketimi çok düşük. Performans olarak tatmin edicidir. Bastığınız zaman gitmem demez. Ayrıca pek çok dizel motora göre çok daha sessiz çalışmaktadır. Zaten bu motor o kadar başarılı olmuştur ki Renault dışında pek çok marka araçlarında bu motora yer vermiştir.

1.6 Benzinli Megane 2 Kullanıcı Yorumu : Renault’un bir kere üretip en iyisini ürettiği motordur. Pek çok aracında bu motoru kullanmıştır. Performans olarak çok iyidir. İbreyi sona dayatacak kadar yüksek hızlara çıkmasına müsaade eder. Yokuşlarda durup kalkarken ivmelenmesi güzeldir. LPG ile uyumlu bir motor olup gayet atik ve seridir.

Megane 2’nin otomatik şanzımanlarında vites geçişleri biraz sarsıntılıdır. Ancak yokuşlarda geri kaydırma falan yapmıyor. 4 ileri otomatik olduğu için yakıt tüketimi konusunda otomatik şanzıman biraz daha yüksektir. Yol tutuşuna değinecek olursak, bu araba çıktığı zaman zaten yol tutuşunun üstünlüğü reklamlarında bile gösteriyordu. Gerçekten de öyle bir yol tutuşu vardır. Nice sert virajlara yüksek hızlarda girebiliyor. Megane 2’nin ses yalıtımı da güzeldir. 180 ile giderken bile motor ve yol sesini içeriye almıyor.

Megane 2 Sport Tourer (Station Wagon)

Megane 2 Alınır Mı?

Yaklaşık 20 yıldan bu yana çeşit çeşit Megane 2 sahibi oldum. Öncelikle Megane 2 yedek parçaları bulunuyor mu diye soracak olursanız. Adeta piyasada peynir ekmek gibi motor parçaları gayet ucuz. Hatchback olanlarının ikindi eli biraz zayıftır. Ancak sedan olanlarının pazar payı daha güzeldir. Bu paralara alabileceğiniz en iyi arabalardan bir tanesidir.

otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

4 Yorum

  1. 2006 öncesi olanları çok sorunlu kesinlikle uzak durun. Ben aldım ocağıma incir ağacı dikti. sürekli bir yerleri bozuluyor. Özellikle benzin pompası yakması kronik arızasıdır.

  2. Teşekkürler. Otomatik vites de Hangisini önerirsiniz. Privilege mi. Expression mu. Dynamic mi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu