Dizel Enjektör Tamiri ve Maliyeti

Dizel enjektör tamiri dizel araç kullananların karşılaştığı en masraflı tamir türlerinden biridir. Enjektör aracınızın motoruna yakıt aktaran parçaya verilen isimdir.

Dizel Enjektörler

Enjektörler hassas cihazlardır ve bu nedenle onarım zamanı geldiğinde ekstra dikkat ve özen gerektirir. Enjektör hem benzinli hem de dizel araçlarda bulunan bir parçadır. Fakat dizel araç enjektörlerinin komplike yapısı, dizel enjektör tamirini daha pahalı bir hale getirmekte.

Dizel Enjektör Tamiri
Dizel Enjektör Tamiri

Dizel enjektörler, benzinli enjektörlerden birkaç temel yönden farklılık gösterir. İlk olarak, 2.000 psi’ye kadar yüksek basınçlarda yakıt enjekte etmek üzere tasarlanmıştır. Bu yüksek basınç, dizel motorların yüksek sıkıştırma oranlarına ulaşabilmesi için gerekli olan basınç değeridir.

İkincisi, dizel enjektörler, benzin enjektörlerinden daha hızlı açılıp kapanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, dizel motorların daha kısa yanma döngülerine uymasını sağlamaktadır.

Dizel Enjektörler Nasıl Çalışır?

Dizel yakıt enjektörleri tipik olarak silindir kafasında bulunur ve yakıtı doğrudan yanma odasına püskürtür. Bu, yakıtın silindirlere girmeden önce havayla tamamen karışmasını sağlamaya yardımcı olur.

Dizel enjektörler saniyede birkaç defaya kadar çok hızlı açılıp kapanarak çalışmaktadır. Enjektör açıkken yakıt yüksek basınç altında silindire verilir. Enjektör kapatıldığında, yakıt silindirden kesilmektedir.

Dizel yakıt çok yoğun bir yakıt türüdür ve enjektörler yakıtın yüksek basıncına dayanabilmelidir. Ayrıca enjektörler motorun ısısına da dayanabilecek şekilde üretilmektedir.

Dizel enjektörler tipik olarak yüksek mukavemetli çelik veya titanyumdan yapılmaktadır.

Dizel Enjektörler Neden Bozulur?

Dizel enjektörler, yüksek basınç ve ısı seviyelerine dayanacak şekilde tasarlanmıştır demiştik, ancak ne kadar dayanıklı olursa olsun, dizel enjektörler zamanla bozulabilmektedir. Bunun olmasının birkaç nedeni vardır.

Hatalı kurulum

Enjektör düzgün takılmadıysa, motorun çalışması sırasında hasar görebilir. Bu en sık karşılaşılan arızalardan biridir. Genellikle bakım sonrası uygulama hatası olarak karşınıza çıkmaktadır.

Yabancı cisimler

Yakıt sisteminde yabancı cisimler varsa enjektöre zarar verebilir. Tanınmış yakıt markaları ile çalışmak bu dizel enjektör arızasını önlemenize yardımcı olabilir.

Tıkalı filtre

Tıkalı bir yakıt filtresi, enjektörün uygun miktarda yakıt almasını engelleyebilir ve bu da bozulmasına neden olabilir.

Aşırı ısınma

Motorun aşırı ısınması enjektöre zarar verebilir.

Uygun olmayan bakım

Enjektörün bakımı düzgün yapılmazsa bozulabilir.

Dizel Enjektör Tamiri

Dizel enjektör tamiri ustalık gerektiren bir iştir. Ancak doğru bilgi ve tecrübe ile dizel enjektör tamiri nispeten basit bir işlem haline gelebilir.

Dizel enjektörü tamiri için adım adım bir kılavuz:

  1. Herhangi bir onarıma başlamadan önce, uygun enjektör çıkarma ve takma prosedürlerini elde etmek için aracın servis kılavuzuna başvurmanız önemle tavsiye edilmektedir.
  2. Dizel enjektörü motordan çıkarın. Bu, yakıt hatlarının ve elektrik bağlantılarının enjektörden çıkarılmasını gerektirmektedir. Bu adımları acele etmeden yapmanız hata oranınızı düşürebilir.
  3. Enjektörde herhangi bir görünür hasar olup olmadığını kontrol edin. Enjektör hasarlıysa, değiştirilmesi gerekmektedir. Yedek parça temini için en yakın servise başvurabilirsiniz.
  4. Enjektör hasarlı değilse, bir sonraki adım onu ​​temizlemektir. Enjektörler zamanla tortularla tıkanabilir ve bunların temizlenmesi, enjektörünüzün arızasını onarmanızı yardımcı olabilir.
  5. Enjektörü temizlemek için sökmeniz ve tüm parçaları bir temizleme solüsyonuna batırmanız gerekecektir. Birçok farklı temizleme solüsyonu türü mevcuttur, bu nedenle enjektörünüz için en iyisini bulmak için servis kılavuzuna bakın.
  6. Enjektör temizlendikten sonra tekrar monte edin ve motora tekrar takın.
  7. Yakıt hatlarını ve elektrik bağlantılarını yeniden bağlayın ve onarımı test etmek için motoru çalıştırın.

Bu adımları sadece tecrübeli kullanıcıların yapması tavsiye edilmektedir. Herhangi bir tecrübeniz yoksa hızlıca servise başvurmanız gerekmektedir.

Dizel Enjektör Tamiri Fiyatları

Dizel enjektör tamiri fiyatları araç model ve yılına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin Ford araçlarda fiyatlar 5000-6800TL arasında iken, Mercedes ve BMW araçlardan 10.000TL’ye kadar çıkan maliyetlerle karşılaşmak mümkündür.

Yaren Naz Çıkmaz

Merhaba! Ben Yaren, 1991 İzmir doğumluyum. Şuanda otomotiv yedek parça üreten bir fabrikanın iş geliştirme uzmanıyım. Otobilgisi.com ile otomobil tutkumu sizlerle paylaşma keyfini yaşıyorum:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu