Hyundai i30 Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Hyundai’nin büyük umutlar besleyerek ürettiği modeli olan i30 nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Hyundai İ30 inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Hyundai ülkemizin en çok satılan otomobil markalarından bir tanesidir. Uzun yıllardır c segmenti sedan kasada Elantra ile pazarda yer aldıktan 2008 yılında İ serisi otomobillerini satmaya başlamıştır. İ30’da c segmenti 5 kapılı hatchback bir otomobil. Pazarda en çok Ford Focus, Volkswagen Golf ve Opel Astra ile rekabet edebilme amacındaydı. Aslında hiç fena olmayan satış rakamlarına sahipti. Ancak Hyundai 2019 yılının hemen başında İ30 satışlarını durdurdu.

İlginizi çekebilir :  ” Hyundai i20 Troy Nasıl Araba?

Hyundai İ30 Nasıl Bir Araba?

C segmentinde yani küçük aile otomobili olarak geçmektedir. Satıldığı dönemlerde güzel satış rakamları yakalamıştır. Sorunsuzluğu ile dikkat çeken bir arabadır. Bana göre en büyük rakibi olan Volkswagen Golf’ten hiçbir eksik yanı yoktur. Hatta daha sağlam olduğunu bile söyleyebilirim. Sedan ve Station Wagon olmak üzere iki farklı kasa tipine sahiptir. İlk olarak 2008 yılında satılmaya başladıktan sonra 2012 yılında 2. nesil kasaları gelmeye başlamıştır. Bu kasa 2016 yılında yeniden makyaj geçirmiştir. Donanım paketleri olarak Blue Drive, Elite, Elite Plus, Elite Plus Smart, Mode, Mode Plus, Prime, Select, Sports, Style, Style Design Pack, Style Plus ve Team trim seviyeleri bulunmaktadır. En full paketi olan Elite Plus’ta aklınıza gelebilecek her donanıma sahiptir. Örnek vermek gerekirse ” ABS, ESP, EBD, ASR, yokuş kalkış desteği, 10 hava yastığı, çift bölgeli dijital klima, şerit değiştirme yardımcısı, lastik basınç sensörü, kör nokta uyarı sistemi, deri kumaş karışımı koltuk döşemeleri, hız sabitleyici ve sınırlayıcı, geri görüş kamerası, anahtarsız çalıştırma yani start-stop, yol bilgisayarı, multimedya ekranı, elektrikli koltuklar, gündüz led farları ve ön görüş kamerası” olmak üzere daha sayamadığımız pek çok donanıma sahiptir. Hyundai İ30’da 5 ve 6 ileri manuel ve 6 ve 7 ileri DCT otomatik şanzıman seçenekleri vardır. DCT şanzıman bana göre bir otomobildeki en sağlam çift kavramalı şanzımanlardan bir tanesidir. İ30’un motor teknik özelliklerine bakacak olursak;

1.4 Benzinli :  2014 – 2016 model yıllar arasında satılmış ama çok fazla tutulmamış bir motordur. Gayet ekonomik benzinli motorlardan bir tanesidir. Şehir içinde 7.1, şehir dışında 4.7 litre yakıt tüketimi vardır. 4 silindirli olan bu motor 100 beygir ve 137 Nm tork güç üretmektedir. Kasasına biraz hantal kaldığı için çok fazla tercih edilmemektedir.

1.4 CVVT Benzinli : 1.4 CVVT : Birinci nesil i30 ile birlikte satılmıştır. LPG ile uyumlu olup, hacmine göre güzel bir güç üretmektedir. 109 beygir ve 140 Nm tork güç verisi vardır. LPG ile uyumlu bir motor olup şehir içinde 7, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir.

Son Kasa Hyundai İ30 İçi

1.4 MPI Benzinli : 2017 yılında ülkemizde satılan son kasa İ30 ile birlikte satılmış motordur. 100 beygir ve 136 Nm tork güç üretmektedir. Hyundai bu motoru kullandığı için otomobil otoritelerinden baya bir tepki toplamıştır. Ölümsüz motor olarak adlandırılmasına rağmen performans olarak çağın gerisinde kalan motordur. Şehir içinde 6.8, şehir dışında 4.9 litre yakıt tüketimi vardır.

1.4 T-GDI : Turbo beslemeli olmasına rağmen çok fazla tercih edilmemiş motordur. 2017 – 2018 model yılları arasında satılmıştır. 140 beygir ve 242 Nm tork güç üretmektedir. EURO 6 normlarında bir olup, şehir içinde 6.5, şehir dışında 5.0 litre yakıt tüketmektedir.

1.6 CRDi : Efsane dizel motordur ve dünya üzerindeki motor hacmine göre en iyi gücü üreten dizel motordur. Bundan daha performanslı bir motor ben hayatımda görmedim. Zaten i30’un en çok tutulan motor seçeneğidir. 136 beygir ve 300 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 4.5, şehir dışında 4 litre yakıt tüketmektedir.

1.6 CVVT : 1. nesil i30 ile birlikte gelmiş benzinli motor seçeneğidir. Gayet sağlam ve performanslı bir motordur. 122 beygir ve 154 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile tam uyumlu olup, şehir içinde 9, şehir dışında 5.7 litre yakıt tüketmektedir.

1.6 DOHC : Yine çok fazla tutulmamış motor seçeneklerinden bir tanedir. 126 beygir ve 157 Nm tork üretmektedir. Eski teknolojinin revize edilmiş hali olan bir motordur. Şehir içinde 8, şehir dışında 5.2 litre yakıt tüketmekte olup LPG ile uyumludur.

1.6 GDi : 2012 – 2016 yılları arasında satılan 2. nesil i30 ile birlikte satılmaya başlamış motor seçeneğidir. 135 beygir ve 164 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Bu motorla birlikte 7 ileri DCT şanzımanda gelmiştir.

1.6 T-GDI : Eğer bir performans arabası arıyorsanız bu motora sahip olan bir i30 tercih etmenizi kesinlikle tavsiye ederim. 186 beygir ve 265 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 9.6, şehir dışında 6 litre yakıt tüketmektedir.

2. Nesil Hyundai İ30

Hyundai İ30 Kullanıcı Yorumu

Öncelikle size Hyundai İ30 maceramın nasıl başladığı hakkında bilgi veriyim. 2009 yılında Volkswagen Golf bakarken DSG şanzımanın sıkıntılı olmasından dolayı, birde i30 fiyatlarının uygun olmasını fırsat bilip aldım. O yıldan bu yıla kadar 3 farklı i30 değiştirdim. Şuan 2017 modelini kullanıyorum. Yani 13 yıldır i30 kullanıcı olarak bu arabaya binen insan bir daha kolay kolay asla vazgeçemez. Öncelikle size içinden anlatmaya başlatım. Ön göğüs, torpido üstü ve kapı içleri gibi yerlerde kaliteli bir malzeme kullanılmıştır. Kaliteli dediysem bir premium beklemeyin ama rakipleri olan orta gelir grubuna hitap eden arabalarla aynıdır. Tasarım olarak her dönem gayet çağa aya uydurmuştur. İ30’un en sevmediğim yönü ise diğer tüm Hyundai’lerde olduğu gibi tavanı biraz basıktır. Onun dışında sevmediğim tarafı yok. İçinin genişliği güzeldir, hatta sınıfında en uzun arka diz mesafesine sahip otomobil olduğunu duydum. Arka tarafına 3 yetişkin rahatlıkla sığabilir. Bagaj hacmi her hatchback’te olduğu gibi çok büyük değildir ama ben bebek arabası bir kaç çantayı rahatlıkla sığdırabiliyorum. Ben hep dizel motorlu olanını kullandım. Öncelikle otomatik şanzımanından biraz bahsediyim. DSG gibi ne zaman ne yapacağı belli olmayan bir şanzıman değildir. Vites geçişleri gayet seri ve sarsıntısızdır. Motorun gücünü tekerlere çok güzel aktarıyor. Sert sürüşlerde bile gayet güzel performans sergiliyor. Motor performansı ise efsanedir. Kendi arabam dışında başka bir araba kullandığımda gitmediğini düşünüyorum. İ30 ile istediğiniz dik yokuşta istediğiniz hızda gidebilirsiniz. Mesela yokuş yukarı bir ışıklarda durdunuz ve kalkıyorsunuz, gaza yüklendiğinizde hiçbir arabanın sizi geçemeyeceğinden emin olun. Defalarca kez uzun yola çıktım ve bir sorun yaşamadım. Yolcuk sırasında basık tavanı biraz insanı bunaltıyor olsa da konforlu bir arabadır. Ses yalıtımı gayet başarılı olduğu için motor, yol ve rüzgar sesini asla içeriye almıyor. Yol tutuşu ise çok güzeldir, nice sert virajlara yüksek hızda girdim ve bana mısın demedi. Ankara’dan Antalya’ya giderken Toros dağlarının o sert virajlarını çoğu araba 60-70 le gönderken i30, 100 km hızın üstünde dönebiliyor. Frenleri için ayrı bir parantez açmak istiyorum. Artık nasıl bir sistem kullanılmışsa, yüksek hızlarda bile ani fren yapmak zorunda kaldığınızda kısa mesafede düz bir şekilde arabayı durdurabiliyor. Frenleri bana en çok güven veren noktasıdır. Arabanın içine oturduğunuzda verdiği güven hissi iyidir. Bir kaç defa otobanda hız testi yaptım ve 220 km/s hızı hiç zorlanmadan devirdi.

Hyundai i30 Arkadan Görünüşü

Hyundai İ30 Alınır Mı?

Evet yukarıda saydığım gibi rakiplerinden eksik kalır hiç bir yanı olmayan arabadır. İkinci eli zayıf diyorlar ama daha önce sattığım iki tane i30 aracımı 1 hafta içerisinde sattım. Yedek parçaları pahalı değil ve kolayca bulunabiliyor. Almadan önce temiz bir tanesini bulmaya özen göstermenizi öneririm. Tam bir sorunsuzluk ve performans abidesi arabadır.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu