Opel Vectra C (2002-2009) Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları
Opel Vectra serisinin son kasası olan Vectra C nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Opel Vectra C inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Opel, Vectra A ile bu seri otomobiller üretmeye başlamıştır. 1996 yılında Vectra b ile yoluna devam etmiştir. Güzel satış rakamları yakalayan marka daha sonra 2002 yılında Vectra c ile yer almıştır. Ancak bu kasa bir önceki kadar çok fazla sevilmemiştir. Vectra c kasa 2005 yılında makyajlanmış daha sonra 2009 yılında yerini insignia modeline bırakmıştır.
Opel Vectra C (2002-2009) Nasıl Bir Araba?
D segmnetinde orta sınıf bir otomobil olan Vectra C’nin pazardaki rakipleri Passat, Mondeo ve Avensis gibi modeller olduğu için onların gerisinde kalmıştır. Yine de kaliteli bir araba olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Comfort, Design Edition, Edition, Elegance, Essentia ve GLS donanım paketleri bulunmaktadır. “ABS, ESP, ASR, 8 hava yastığı, çift yönlü dijital klima, elektrikli koltuklar, yol bilgisayarı, hız sabitleyici, elektrikli camlar ve aynalar” olmak üzere pek çok özelliğe sahiptir. 5 ve 6 ileri manuel’in yanı sıra 5 ileri otomatik şanzıman seçenekleri vardır. Genelde sedan kasa olarak satılmış olsa da çok az sayıda station wagon kasa tipleri de bulunmaktadır. Bana göre Türkiye’de hak ettiği değeri bulamayan modellerden bir tanesidir. Motor teknik özelliklerine bakacak olursak;
2005 – 2009 yılları arasında üretilen makyajlı kasa Opel Vectra C |
1.6 Benzinli : Opel’in genelde c segmenti yani Astra gibi modellerinde kullandığı motordur. Ancak Vectra gibi ağır kasası olan araçta kullanmıştır. Bizim Türk insanı ise uygun vergisi nedeniyle çok fazla tercih ettiler. Opel Vectra C’nin en çok tutulan motor seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır. 100 beygir ve 150 Nm tork güç üretmektedir. Her ne kadar arıza ışığı yaksa da LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 10, şehir dışında 5.6 litre yakıt tüketimi vardır. Benimde sahibi olduğum Vectra’da bu motor vardı ve saç baş yolduruyordu. Buna zaten aşağıda kullanıcı yorumunda değineceğim.
1.8 Benzinli : Çok fazla tutulmamış ama nispeten daha performanslı bir motordur. 122 beygir ve 167 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 11.6, şehir dışında 6.3 litre yakıt tüketmektedir.
1.9 CDTI : 120 beygirlik olanları vardır ama Türkiye’ye bunlar çok getirilmemiştir. Ülkemizde 150 beygir ve 320 Nm tork güç üretenleri daha çok satılmıştır. Eğer dizel bir Vectra C alacaksanız bu motora sahip bir tanesini almanızı tavsiye ederim. Şehir içinde 7.5, şehir dışında 4.8 litre yakıt tüketmektedir. Çok sessiz çalışan bir dizel motordur. Ancak kara duman atmasıyla meşhurdur. Fiat üretimi motordur.
2.0 DTI : Eski teknoloji bir dizel motordur. Aslında bu kasa Vectra’da kullanılmayacak olmasına rağmen Türkiye pazarında bu motorla yer almıştır. 100 beygir ve 230 Nm tork güç üretmektedir. Çok performanslı olduğu söylenemez. Şehir içinde 8, şehir dışında 5 litre yakıt tüketimi vardır.
Station Wagon Opel Vectra C SW |
2.0 T (Turbo) Benzinli : Performanslı motor turbo motordur. Çok fazla tutulmamıştır. 175 beygir ve 265 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içi 13, şehir dışı 7 litre yakıt tüketimi vardır.
2.2 Benzinli : 2.2 litre hacimli 4 silindirli olan bu motor 155 beygir ve 220 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile güzel bir işçilik ve kaliteli bir LPG kiti ile uyumludur. Çok fazla tutulmamıştır ancak benzinli Vectra C kasa alacaksanız bu motora sahip bir tanesini almanızı öneririm.
2.2 DTI Dizel : Kısa bir dönem üretilmiş ancak istenilen verimi verememiştir. Yüksek motor hacmine rağmen düşük güç üretmektedir. 125 beygir ve 280 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 8.7, şehir dışında 5.2 litre yakıt tüketmektedir.
3.2 V6 24 Valf : Çok az sayıda gelmiş hız ve performans severler tarafından tercih edilmiş motordur. 211 beygir ve 300 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 15.4, şehir dışında 7.5 litre yakıt tüketmektedir. Motorunda kronik problemler bulunmaktadır. Özellikle yağ lambası yakması meşhurdur. Yine de alacaksanız bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.
Opel Vectra C Kasa Arkadan Görünüşü |
Opel Vectra C (2002-2009) Kullanıcı Yorumu
Aslında bir Passat bakarken onun yerine yine piyasasının olduğunu düşündüğüm ve Passat’tan çok daha ucuz olan 2005 model bir Vectra C kasa aldım. Bendeki 1.6 motora yani en çok tutulan motora sahip olanı. Neyse öncelikle içini incelemekten başlayalım. Ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde ortalamanın üzerinde yumuşak bir kaplama kullanılmıştır. İçinin genişliği mükemmeldir. Koltuklarına oturduğunuz zaman gömülü verirsiniz. Arka diz mesafesi çok uzundur ve yan yana 4 yetişkin bile oturabiliyor. Koltuklarının sünger kalitesi güzeldir ve zamanla öyle çökme ve ezilme yapmıyor. Opel bu araba için üretildiği dönemlerde Premium sınıfta yer aldığını iddia ediyordu. Neyse arabamızın kullanıcı yorumuna devam edelim. 1.6 litrelik motorunun performansı hiç değil. Özellikle birde tüp taktırırsanız hiç gitmiyor. Yokuşa geldiğinizde arabada bir kaç kişi varken birde klima açarsanız en sağdan yavaş yavaş gitmek zorunda kalırsınız. Ancak düz yolda bu kendini çok hissettirmiyor. Benim satmamın en büyük sebebi performansını sevmememdi. Yol tutuş olarak çok çok güzeldir. Nice sert virajlara yüksek hızlarda girmişliğim var. Çoğu arabanın 60 – 70’e düştü sert virajlarda Vectra 100 – 110 km hızla dönebiliyordu. Son hız testi için otobanda bir kaç kere denedim. 180 – 200’e kadar çıkabiliyor. Ses yalıtımı güzel olduğu için arabanın içine yol, motor ve rüzgar sesi girmiyor. Eğer 1.6 motorlu Vectra C alacaksanız performanstan çok konfora önem vermelisiniz. Frenleri çok güçlüdür ve arabanın o ağır ve büyük kasasını kısa mesafede durdurabilir. Bagaj hacmi çok büyüktür. Ben tatile giderken 2 bebek arabası ve 3 bavulu sığdırabiliyordum. Sanıyorum d segmenti sedan araçlar içerisinde en büyük bagaj hacmine sahip otomobildi üretildiği yıllar için konuşacak olursak.
Opel Vectra C Kasa İçinden Bir Görünüm |
Opel Vectra C (2002-2009) Alınır Mı?
Evet buraya kadar hakkında bildiğim her şeyi anlatmaya çalıştım. Şimdi sizin aklınızda bu arabanın parçaları kolay bulunuyor mu sorusu olacak. Opel’in ister yetkili, ister özel servisi Türkiye’nin her yerinde zaten var. Eğer benim gibi 1.6 motorlusunu alacaksanız motor parçaları Astra gibi ülkemizin en çok tutulan modellerinden bir tanesiyle uyumlu olduğu için kolaylıkla bulabilirsiniz. Kaporta ve plastik aksam parçaları da kolay bulunuyor. Ancak her D segmentinde olduğu gibi biraz pahalıdır. Vectra C kasanın ikinci el piyasası çok hızlı değil. Ancak elde kalıp satılmayacak yani son sahibi olacak bir kategoride değil. Zaten tutulmuyor olması bence bir avantaj. Az para ile size en çok şeyi sunan bir otomobil olarak karşımıza çıkıyor. Almadan önce ustalar tarafından çok fazla kurcalanmamışını bulmaya özen gösterin. Ya değilse Opel’in arabaları anlamayan ustaların elinde sorunlu arabalar haline geliyor. Sonuç olarak temiz kullanılmış bir tanesini gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Kaynak: otobilgisi